Д О Б Р О Д О Ш Л И Ц А

ПОЗДРАВ СВИМА, НАРОЧИТО ОНИМА, КОЈИ ИМАЈУ ШТА ДА КАЖУ! ОВО ЈЕ МЕСТО ГДЕ МОЖЕТЕ СВА СВОЈА РАЗМИШЉАЊА: ФРУСТРАЦИЈЕ, НЕЗАДОВОЉСТВА, НЕГОДОВАЊА, РАДОСТ, ПОХВАЛЕ, ИДЕЈЕ, ПИТАЊА, ПРЕДЛОГЕ....ДА ИСКАЖЕТЕ, БЕЗ БОЈАЗНИ, ДА ЋЕ ВАС БИЛО КО: ПРОГАЊАТИ, ЛИНЧОВАТИ, ИЛИ, НА БИЛО КОЈИ НАЧИН ПРОЗВАТИ. ОВО ЈЕ Ф У Т О Г Ф О Р У М. МЕСТО, ГДЕ МОЖЕТЕ СВА СВОЈА ЗАПАЖАЊА О ЖИВОТУ У ФУТОГУ, А И ШИРЕ, ДА ИЗНЕСЕТЕ НА " СВЕТЛОСТ ДАНА ", СЛОБОДНО, БЕЗ УСТРУЧАВАЊА. НЕМА ТАБОО ТЕМА. НЕЕЕЕМА. ЈЕДНОСТАВНО, СВИ И СВАКО ЈЕ НА ТАПЕТУ!!! УЗМИТЕ ТО КАО ЧИЊЕНИЦУ, И РАДУЈТЕ СЕ. " ИЛ` СЕ ХВАТАЈ У КОЛО, ИЛ` ИЗ ЊЕГА ИЗАЂИ ".

У П О З О Р Е Њ Е !!!

САДРЖАЈИ SVIH ELEMENATA OVE STRANICE, НАРОЧИТО ПОСТОВИ ( КОМЕНТАРИ ), МОГУ БИТИ УЗНЕМИРУЈУЋЕГ КАРАКТЕРА, ЈЕР JE ДОЗВОЉЕНА СЛОБОДА МИСЛИ И ГОВОРА, И, САМИМ ТИМ НЕМОГУ БИТИ ОКАРАКТЕРИСАНИ, КАО НАПАД НА НЕЧИЈУ ЛИЧНОСТ ИЛИ ДЕЛО. НИКО СЕ НЕ МОЖЕ ПОЗВАТИ НА САДРЖАЈЕ ОВОГ БЛОГА И ТРАЖИТИ ОДГОВОРНОСТ БИЛО КОГА.
АКО СТЕ УШЛИ НА ОВАЈ БЛОГ, ТО АУТОМАТСКИ ЗНАЧИ ДА СТЕ САГЛАСНИ СА ГОРЕ НАПИСАНИМ И ДА СТЕ ДУЖНИ ПРИДРЖАВАТИ СЕ УПОЗОРЕЊА. HVALA

" ДОЛЕ КУПУС - ГОРЕ НЕБО "

" ДОЛЕ КУПУС - ГОРЕ НЕБО "
ТО ЈЕ ФУТОГ... ( знамо даље )

петак, 23. јануар 2009.

Др БЈЕГА


Има ли неко у Футогу да не зна ко је Др " Бјега "? Има сигурно. То су млађе генерације футожана. Нормално. Нису ни могли да га упознају, или нису имали потребе. РАЗУМЉИВО у потпуности, јер је Др преминуо 2001 год. Али није разумљиво што смо ми, који смо га знали, бахати, заборавни, незахвални, себични, лицемерни...Ми који смо га знали, а поготово " ОНИ ", којима је Бјега помогао, дужни смо, макар кроз причу, ако не кроз неку озбиљнију дебату да отргнемо од заборава тог човека, и сместимо га тамо где му је и место, а то је, ако ништа друго, онда барем у групу " ЗНАМЕНИТИ ФУТОЖАНИ ". Не може!!! Зашто? Није рођен у Футогу. ОК. Неки " знаменити " су у Футогу и рођени и умрли, али нису највећи део свог живота живели у њему. ОК. Не омаловажавам њихов значај с овим ни мало. Правила су правила. Хајде онда да га сместимо у групу ЗНАМЕНИТИХ људи који су у Футогу боравили и радили. Само да подсетим ко је ту: Đorde Sremac (krajem 15. veka), Evlija Celebija (sredinom 17.veka), Zaharije Orfelin (18. vek), Joakim Vujic (krajem 18. veka), Jovan Jovanovic Zmaj(19. vek), Jaša Ignjatovic (19. vek), Egon Ervin Kiš (20. vek) ... Лепо друштво! Зар не? Ето, толико можемо да урадимо. Нека он буде ПРВИ из ове групе у 21. веку. Заслужио је Др Милош Бјеговић, алијас " Бјега ", барем толико од нас футожана, јер данас - сутра, могло би некоме пасти на памет ( чест случај ) да га "својата ", као што то раде тенденциозно хрвати са Николом Теслом нпр, па ће нам бити криво. Није претерана компарација, јер су Бјегу још за живота, многи окарактерисали као '' Теслу у области медицине '' из различитих разлога и низа сличности са овим нашим Великаном.
   За почетак, и један и други су  у својој области били ВРХ. Обојица су Личани. Обојица су своју генијалност платили самоћом. Шта више, и ликом подсећају један на другог, и тд. Разлика је у томе, што Бјега није отишао у иностранство, а Тесла јесте. Можда је требао. Свет би добио ГЕНИЈА. Онда би га  сигурно уважавали и ми овде и поносили се.  Овако, Бјега је остао у Футогу, НАМА. Која иронија? Провинцијски Др. У запећку. Сеоски лекар. Обичан. Један од неколико хиљада. Некоме добар, некоме лош. Изложен критици и субјективној оцени. Шта би било да је игром случаја Тесла, остао у Лици и правио воденице цео свој живот, или Пупин, да је остао у Банату и чувао овце. Свет би изгубио неописиво МНОГО. Игром случаја, сплетом околности, нечијом небригом, или ко зна из ког разлога, Бјега је остао у Футогу. НАМА.ФАКТИ су на другој страни. Бјегу су ценили његови пацијенти. Али не само они. Много врхунских лекара и код нас и у иностранству знали су ко је Др Бјеговић, али нису смели то јавно да признају, јер је Бјега рушио зидове у медицини, из темеља померао устаљена медицинска схватања и границе. Нису га јавно признали, зарад своје удобности, положаја, ауторитета, незнања, ривалитета, незаинтересованости, малограђанштине, СУЈЕТЕ...а, дубоко у себи су знали, и осећали да је у праву. АЛИ? Али како себи признати, да је један мали неугледан, мршав човечуљак, самотњак, чудак, који лечи неизлечиво, на крајње једноставан начин, против опште прихваћених норми и правила, у ствари бољи Др? Не, то није могуће. Зато, главни кривци, за  " НЕСХВАЋЕНОГ ГЕНИЈА " су управо Лекари. Али, исто тако, Лекари су ти, који га могу, и морају, барем постхумно признати, и вратити на место које му припада, а то је ВРХ. Како? Једноставно. Има још живих сведочења по целом Свету о Бјегиној генијалности, а о Футогу да не причамо. Малтене да нема куће у Футогу из које Др Бјега није некога лечио. Дакле, Господо Лекари, Ви сте на потезу. ( наставићу се )

Нема коментара:

Постави коментар